Repertoriu curent
Revizorul
de Nikolai Vasilievici Gogol
Revizorul
de Nikolai Vasilievici Gogol
Data premierei: 06.10.2013
Durata: 2 h / Pauză: Nu
70 lei
50 lei
20 lei (reducere pentru elevi, studenți și pensionari)
Comedie
Foto: Tudor Predescu
Un text clasic ale cărui coincidențe cu zilele noastre sunt uluitoare. Un autor care a cunoscut atât de bine natura umană încât a conferit operei sale un sens universal. Gogol, ca și Caragiale, vede enorm și simte monstruos, Revizorul fiind o piesă despre izbitoarea trivialitate a vieții, despre vulgaritatea omului, despre ipostazele răului absolut, surprins în banalitatea cotidianului.
O comedie neagră, o satiră crâncenă la adresa corupției, la fel de feroce pe vremea lui Gogol, ca și în zilele noastre. Iată de ce Felix Alexa propune o viziune regizorală modernă, o poveste care se petrece în ziua de azi. Un spectacol născut din disperarea de a trăi într-o lume aflată în criză extremă, dar și un spectacol de un umor caustic, văzut ca singura armă de supraviețuire. O montare cu o trupă redutabilă, avându-i protagoniști pe Marius Manole și Mihai Constantin, ale căror personaje par să ne spună: De cine râdeți? De voi râdeți!
„Cu cât adevărurile sunt mai înalte, cu atât trebuie să fim mai atenţi cu ele... Altfel se vor transforma în lucruri comune, iar lucrurile comune nu mai sunt crezute!" N. V. Gogol
Revizorul este poate cel mai actual spectacol pe care l-am făcut vreodată. Cel mai direct, cinic şi tragic în acelaşi timp. O comedie neagră despre viaţa noastră gri. Şi asta nu numai pentru că l-am adus cu totul în „eterna şi fascinanta Românie", ci pentru că geniul gogolian ţâşneşte cu forţă din fiecare replică, situaţie, reacţie umană, neliniştindu-ne profund cu actualitatea sa. De fapt, pentru personajele de pe scenă nimic nu-i comic. Dimpotrivă. Tragedia generată de venirea revizorului în control, lucru perceput ca total nefiresc, aruncă oamenii la limita reacţiilor nervoase şi a ridicolului. Fiecare încearcă să se salveze cum poate, iar în astfel de situaţii inventivitatea umană este fără limite. Şi dacă primarul micului oraş în care apare revizorul, venit parcă din neant, ne întreabă la final pe toţi, cei din sală, „De ce râdeţi?" tot el dă răspunsul devastator: „De voi râdeţi!". Şi un fior rece ne străbate, semn că viziunea genială şi fantastică a lui Gogol are încă efect. Felix Alexa
Parteneri:
Ivan Hlestakov, un funcționar din capitală: | Marius Manole | Anton Skvoznik-Dmuhanovski, primarul: | Mihai Constantin |
Anna Andreevna, soția lui: | Ana Ciontea | Maria Antonovna, fiica lui: |
Ilinca Manolache Ada Galeș |
Zemlianika, directoarea spitalului: |
Irina Movilă Costina Cheyrouze |
Piotr Bobcinski: | Claudiu Bleonţ |
Piotr Dobcinski: | Mihai Calotă | Osip, servitorul lui Hlestakov: | Istvan Teglas |
Ammos Liapkin-Tiapkin, judecătorul: | Marcelo-S Cobzariu | Luka Hlopov, inspectorul școlar: | Armand Calotă |
Ivan Șpekin, dirigintele poștei: | Eduard Adam | Cântăreața: |
Lorena Luchian Oana Pușcatu |
Preotul: | Ovidiu Cuncea | Hristian Gibner, medicul șef al spitalului: | Axel Moustache |
Bodyguard 1: | Răzvan Popa | Bodyguard 2: | Cosmin Dominte |
Soțiile demnitarilor: |
Natalia Călin Iuliana Moise Carmen Ungureanu |
Vocea: | Mircea Albulescu |
Locuitori ai orașului: |
Laurențiu Andronescu Florin Dobre Adrian Dache Emil Gabriel Marinescu Gabriel Ciolan Gabriel Sandu Niță Coloji Gabriel Figheroaea Petre Măciucă Alexandru Popescu Cătalin Andrei Ștefan Spiridon Constantin Simon |
„Asistăm la un spectacol atroce şi hilar, ce stigmatizează vremurile noastre confuze şi consumiste, în care nu se trăieşte şi totul se negociază. (...) Vivisecţia "sindromului minciunii" are dimensiuni groteşti şi fantastice. Textul gogolian, în versiunea lui Felix Alexa şi traducerea Maşei Dinescu - dinamică, vie, remarcabilă prin virtuţile literare şi teatrale -, devine un libret pentru cuvânt, mişcare, cânt, dans, muzică. (...) Aceste operaţii de actualizare a indicaţiilor lui Gogol sunt radicale. Ele compun un ambient teatral kafkian apăsător, populat de personaje în costume cu însemne din cotidianul imediat. În crearea acestui cadru halucinant, expresiv plastic, Felix Alexa a avut în tânăra scenografă Andrada Chiriac un catalizator. (...) Această montare polifonică pune remarcabil în valoare trupa de actori, interpreţi-vedetă, actori consacraţi şi tineri formând o echipă armonioasă. „Revizorul" este un spectacol-recital pentru Marius Manole-Hlestakov şi Mihai Constantin-Primarul. Două imagini puternice ale exorcizării demonului minciunii. Doi actori care magnetizează scena, performanţa lor artistică propulsându-i în suita marilor interpreţi ai acestor roluri. (...) Felix Alexa este coral şi exploziv în „Revizorul". (...) „Revizorul" de la Naţional - construit în tonuri paroxistice - impresionează prin precizia în detalii, accentele de peniţă în studiul uman al personajelor. (...) „Revizorul" se anunţă ca un moment de vârf al stagiunii, un spectacol antologic, pe care vi-l recomandăm".
Ludmila Patlanjoglu, Cotidianul - Premieră-eveniment la TNB
„Un taifun al minciunii să-i zicem simpatice a lui Hlestakov - moment de mare performanţă actoricească apărut în chip natural pe ansamblul performanţei din ansamblul rolului creat de Marius Manole al cărui Hlestakov nu e doar un tânăr simpatic, fluşturatic, îmbrăcat la modă care, după un moment de derută, pricepe ce se întâmplă şi obţine, dublat, stimulat şi, în fine, temperat de Osip (Istvan Teglaş) profitul maxim din înşelătorie. Dar mai cu seamă un taifun al minciunii primejdioase, ameninţătoare pentru o întreagă comunitate, pentru societate, pentru lume, gen de minciună şi autoamăgire al cărei profesionist se dovedeşte Primarul, rol în care Mihai Constantin semnează o creaţie de zile mari, unul din rolurile de căpătâi ale maturităţii sale creatoare".
Mircea Morariu, Adevărul - Revizorul, popular şi extrem-contemporan
„Un spectacol complex la toate nivelurile - o distribuţie de peste douăzeci de actori, o scenografie complicată, variată, aproape luxuriantă, marca Andrada Chiriac, un light design, al lui Chris Jaeger, complex, şi o linie muzicală „grea", aleasă contrapunctic (...) Marius Manole marchează cu fineţe trecerea graduală de la coate-goale la „prinţul" care a dat peste o comoară şi căruia oamenii îi cad la picioare (...) Dacă Marius Manole are de trecut printr-un registru variat de stări şi emoţii, Mihai Constantin menţine un ritm egal în rolul primarului, cu o voce tunătoare şi cu o atitudine impunătoare, cu atît mai ridicol apărînd cînd toată farsa este dejucată".
Silvia Dumitrache, Observator cultural - Revizorul, un Gogol pentru 2013 la TNB
„De la prima și până la ultima replică, de la prima și până la ultima scenă, spectacolul de la TNB jonglează cu imagini și replici bine plasate în context, bine accentuate, bine scoase în evidență, în așa fel încât dimensiunea socială a piesei lui Gogol să se suprapună aproape perfect pe realitatea contemporană. În fapt, aceasta este miza regiei. Să facă din montare un strigăt de revoltă, să arate cu degetul corupția, să arate în oglindă lumea în care trăim (...) Plusând pe un emploi care în situația de față îi permite să jongleze inteligent cu cele două lumi - cea contemporană, în care plasează regizorul textul, și cea a lui Gogol cu absurdul, adâncimile și tristețea ei -, Mihai Constantin construiește un rol de forță, pe care o lasă să se dezlănțuie pe scenă, împreună cu o formă specială (tot o amprentă personală) de a nuanța orice gest ce pare brut. (...) spectacolul e viu, puternic, proaspăt și, da, plin de umor. Iar pariul cel mare e, desigur, interpretarea lui Marius Manole în rolul lui Hlestakov.Este subtil, este nuanțat, are și forță, are și umor... Este farsorul din zilele noastre, care minte fără să clipească, minte cum respiră, la limita cu demența, la limita cu absurdul. (...) Minciuna îi devine a doua natură și trăiește în ea cu adevăr...".
Monica Andronescu, Yorick - De ce râdeţi? De voi râdeţi!
„Fără îndoială, Felix Alexa a câştigat pariul, acela de a-l avea pe Manole în acest rol, astfel cei doi marcând al zecelea spectacol lucrat împreună. (...) Această montare, care a presupus, cu siguranţă, din partea regizorului o doză mai mare sau mai mică de risc, ne-a fost înfăţişată, nouă, celor din public, într-o formă curată, delicată, într-o formă artistică inteligentă. Dar care ne obligă parcă să răspundem de ce râdem la prostie!
Maria Sârbu, Jurnalul Național - "Revizorul" e la TNB
„Un spectacol cu "Revizorul" de N.V.Gogol devine un eveniment teatral și pe prima scenă a țării care își inaugurează astfel și o nouă sală; (...) "Versiunea scenică" a piesei lui Gogol, datorată regizorului Felix Alexa pentru a actualiza scrierea, va avea efectul unui mare succes pentru Marele Public prin imaginea spectaculoasă de a reprezenta scenic o lume actuală și găunoasă.Remarcabilă este adaptarea generalistă a piesei la actualitatea zilelor noastre, înfăptuită de Felix Alexa, fără a forța trimiteri teatrale spre personaje cunoscute din jurnalele tv. (...) Mihai Constantin amplifică senzațional, cu măsură la nuanță și trăire sincer interioară, pericolul primarului șpăgar. Actorul își construiește ...dramatic personajul, cu un rezultat comic irezistibil.(...) Mihai Constantin realizează, cum se mai spune, o creație în acest dificil rol. "Revizorul" rămâne un spectacol care va cuceri Marele Public revoltat pe ofertele realității zilnice... ".
Ileana Lucaciu, Spectator - Spectaculoasa imagine a unei lumi găunoase
„Marius Manole (Revizorul) şi Mihai Constantin (Primarul) împart în mod egal ponderea şi importanţa scenică. Spectacolul este în aceeaşi măsură al Primarului şi al lui Hlestakov. Revizorul lui Manole e ludic, şmecher, alunecos, profitor, un fomist isteţ care ştie că haina îl face pe om. Marius Manole construieşte un personaj cu anvergură înfricoşătoare, pedalează perfect pe disimulare, comunicarea cu dublu sens, asemenea unui Mefisto aflat în vacanţă, exploatează relaxat credulitatea şi spaima celor din faţa lui. Împreună cu Istvan Teglas formează un cuplu dinamic, expresiv cu o uşoară notă de romantism. Mihai Constantin acoperă o gamă largă de nuanţe, rezultatul fiind un personaj suculent , consistent, comic dar şi cu puternice accente dramatice. O forţă artistică perfect valorificată. (...) Alte două incontestabile reuşite ale spectacolului sunt light design-ul semnat Chris Jaeger şi scenografia Andradei Chiriac.
Teatrul Naţional merită felicitări. În condiţiile grele de şantier (şi noi ştim ce înseamnă asta oriunde dar mai ales în România), echipa Naţionalului a reuşit o performanţă notabilă. A adus în faţa publicului o montare unitară, coerentă, tulburător de actuală. O izbândă. Cred că e primul „Revizor" care vede luminile rampei în plin şantier de reconstrucţie şi pe deasupra inaugurează şi o sală".
Răzvana Niţă, Port.ro - Vizită de lucru în dosarland
„Premiera spectacolului "Revizorul" marchează inaugurarea unei noi (și vechi) săli a Teatrului Național "I.L. Caragiale" din București. Splendida sală Studio a fost cel mai bun spațiu al Naționalului, dar n-a apucat să funcționeze prea mult. Ceaușescu a oferit-o Teatrului de Operetă, care tocmai rămăsese fără sediu. Directori după directori au încercat s-o recupereze, iar cel care, în fine, a reușit, este actualul director general, Ion Caramitru. De al cărui nume se va lega, în istoria instituției, și transformarea hardughiei ceaușiste într-un teritoriu privilegiat al polivalenței spirituale.
Felix Alexa (autor şi al versiunii scenice, după traducerea Maşei Dinescu) aduce povestea la zi, oferindu-ne tabloul unui iad pe care îl cunoaştem foarte bine. Scelerat, dar vesel. Şi, numai pe alocuri, speriat. (...) cea care dă nota profundă de originalitate acestui spectacol este ideea lui Felix Alexa de a construi un personaj dedublat cu ajutorul a doi actori cu solidă experienţă coregrafică, Marius Manole şi Istvan Teglas. Cu ajutorul lor (dar şi al celorlalţi actori din distribuţie) miza regizorului pe expresia corporală se soldează cu succes deplin".
Gabriela Hurezean, Muze și arme - TNB: "Revizorul", puful şi vata de sticlă
„Avem de-a face cu o variantă îndrăzneaţă şi revigorantă, unde teatrul se aliază triumfal cu dansul şi cu muzica, pentru a servi publicului un cocktail-surpriză, cu ingrediente care mai de care mai savuroase. (...) Mihai Constantin este un vulcan care clocoteşte în permanenţă şi-şi revarsă replicile dogoritoare peste toţi ceilalţi. Jocul lui are o forţă impresionantă, dirijând parcă întreg spectacolul. Zvâcul lui este egalat doar de „furtuna Marius Manole", ce cuprinde întreaga scenă, antrenându-şi oponenţii într-un vârtej de cuvinte, mişcare şi dans. (...) Actorul şi dansatorul Istvan Teglas îşi face apariţia în forţă, dintr-o maşină de spălat. Mişcările sale - aproape un balet care animă obiectele din jur - sunt o extensie hilară a personajului Hlestakov. Pe măsură ce farsa avansează, cei doi par să formeze un singur trup, sugerând o simbioză psihologică stăpân-servitor. (...) „Sala Studio e deschisă oricărui experiment imaginat de vreun regizor şi de vreun teatru", mărturiseşte Ion Caramitru, fericit că una dintre sălile cele mai de seamă ale TNB a reînviat în lumina Revizorului. Şi iată că experimentul a reuşit şi vă aşteaptă să îl descoperiţi în continuare cu aceeaşi plăcere cu care am făcut-o şi eu".
Teodora Gheorghe, Ziarul Metropolis - Revizorul. Gogol a renăscut la TNB
"Care este resortul intim care îl împinge pe Felix Alexa, autorul spectacolului de pe scena Naționalului din București, să se debaraseze de orice complex și să se oprească asupra piesei lui Gogol? Furia. Neputința, refuzul de-a se mai „adapta" într-o lume în care nu numai că nu se mai recunoaște, dar chiar o consideră ostilă, potrivnică oricărui om de bun-simț care, la fel ca și el, aspiră spre o elementară normalitate. (...)
Varianta Marius Manole în rolul Revizorului era de la sine înțeleasă: Alexa-Manole este deja un tandem care a câștigat prea multe „bătălii" împreună, ca cineva să-și fi imaginat și o altă opțiune, dincolo de faptul că natural actorul are toate datele pentru a-l credita cu o creație. O reușește și se reconfirmă ca unul dintre oamenii cei mai dăruiți și mai devotați scenei și profesiei de actor. (...)
Cel care a pus accentele așa cum a vrut, adică în răspăr cu montările tradiționale, a fost Felix Alexa și bine a făcut. Atât pentru forța generalizatoare a spectacolului, cât și pentru greutatea pe care a translat-o pe umerii Primarului, respectiv ai lui Mihai Constantin. L-am văzut în multe spectacole până acum; au fost seri în care închideam ochii și îl ascultam cu bucuria iluziei că îl aud pe irepetabilul George Constantin; l-am considerat un actor serios, capabil de roluri onorate cu tot harul. Nu mi-l imaginam de anvergura splendidă pe care o dovedește în rolul Primarului. Nu cred că sunt mulți actori români, din toate generațiile, care să aibă azi capacitatea unei game de inflexiuni vocale atât de largi și atât de expresive cum o are Mihai Constantin, moștenită în totalitate de la ilustrul lui părinte. Dar performanța lui Constantin nu se rezumă doar la atât. Personajul pe care îl construiește are capacitatea de-a ilustra în modul cel mai sugestiv multitudinea de tonuri, de nuanțe, de fațete care articulează specimenul căruia îi dă viață".
Radu F. Alexandru, Revista 22 - Un Shakeaspeare al cotidianului într-un super reality-show
Selectat în cadrul Festivalului Național de Teatru - ediția 24, octombrie 2014